Digitaal Dorpsplein®

Eigen streek eet beter: duurzaam dichtbij©

Wees welkom!

Om de natuur, samenleving, en economie van dienst te zijn, is het onze missie om de betrokkenheid van mensen bij elkaar én bij hun directe leefomgeving te helpen versterken.

Daarom bieden wij een digitale netwerk-infrastructuur en ontzorgende digitale diensten om de vraag naar en het aanbod van vertrouwd voedsel en verantwoorde voeding zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Online én offline.

Dat doen we per dorp, streek, stad of regio via decentrale digitale markten, het zogeheten Digitaal Dorpsplein®️, én met de hulp van plaatselijke mensen en middelen.

Digitaal Dorpsplein®️. Duurzaam dichtbij©.


Waarom?

In hoog tempo raken grondstoffen op, vervuilt het milieu, verandert het klimaat. Wat betekent dit voor onze voedselzekerheid en ieders gezondheid? Moeten we nog meer versnellen of moeten we juist vertragen? Ligt de oplossing ver weg of toch dichtbij?  

Verlies van lokale economieën

Praat je ook wel eens over het verdwijnen van basisvoorzieningen, van lokale leefbaarheid, en vaste waarden? Gaat jou dat ook aan het hart?

Merk je dat het geld steeds meer uit onze lokale economieën wegstroomt naar grote spelers buiten onze grenzen?

Grote (inter)nationale bedrijven die vooral denken aan commercie, ongebreidelde groei, winstbejag, zonder veel aandacht voor onze gemeenschappen te hebben, voor de gevolgen en kosten die hun activiteiten veroorzaken.

Digitaal Dorpsplein® is Duurzaam dichtbij©

Online biedt elk Digitaal Dorpsplein® een even logische als eenvoudige oplossing: producten en gerechten uit jouw streek. Gezond, voedzaam, vertrouwd. Een prachtig verbindend perspectief voor een lokale toekomst.

Toekomstbewuste bakkers, slagers, groenteboeren, bloemisten, horeca ondernemers én toekomstbestendige boeren verbinden lokaal en regionaal met klanten zoals jij.

Zij leggen en onderhouden relaties, helpen maatschappelijke partijen als jullie voetbalclub of muziekvereniging om vraag en aanbod regionaal optimaal te verbinden: online op het plaatselijke of regionale Digitaal Dorpsplein® én offline in de winkels.

Jij kunt hierbij helpen, want het begint allemaal bij jou. Door de streek, voor de streek, met de streek, uit de streek: van boer en bakker tot bord. Eerlijke kost rechtstreeks naar jou!

Zo maken we niet alleen jou als klant blij, maar ook de boeren en middenstanders, die dan meer kunnen investeren om verder te verduurzamen, met eerlijke en redelijke prijzen voor vertrouwd voedsel en verantwoorde voeding.

Gemakkelijk lokaal en regionaal boodschappen doen

Op elk Digitaal Dorpsplein® is lokaal kopen niet alleen gemakkelijk, maar ook leuk! Want je vindt hier aanbieders uit de regio op één plek. Met een paar klikken heb je jouw favoriete producten in huis. En weet je wat nog mooier is?

Door streekproducten of lokale gerechten te kopen, help je mee aan het verduurzamen van jouw regio en herstel van sociaal contact. Online én offline.

Van boer tot bord, rechtstreeks naar jou

Jij kunt duurzaamheid dichterbij brengen. Eet simpelweg uit jouw eigen streek. Eet wat de seizoenen bieden. Dat is beter, voor jou, voor de boeren, de middenstand en jullie leefomgeving.

Dat is precies wat elk Digitale Dorpsplein® biedt: een directe verbinding met vakmensen uit jouw dorp, streek, stad, of regio. Diverse smaken, kleuren en verhalen verrijken ieders leven.

Hoe meer je regionaal of lokaal koopt, hoe sneller dat gaat!

Samen bouwen aan een sterke gemeenschap

Het gaat niet alleen om méér of beter lokaal eten. Voor elk Digitaal Dorpsplein® draait het ook om hernieuwde sociale contacten in lokale gemeenschappen en binnen de regionale samenleving. 

Wist je dat de deelnemers aan Digitaal Dorpsplein® beogen om met lokale mensen en middelen samen te werken om al dat lekkers bij jou thuis te brengen? Opdat de sociale samenhang en de werkgelegenheid in jullie gebied groeit. Zodat bijvoorbeeld eenzaamheid of mentale problemen met elkaar worden bestreden, door even wat extra aandacht voor elkaar of een praatje aan de deur.

En wist je dat je op termijn zelfs kunt bijdragen aan het laten terugbrengen van voedselresten naar de boeren, voor compost als natuurlijke mest? Zo blijven waardevolle stoffen behouden voor de regio en raakt de cirkel rond. Dat is goed voor iedereen én voor de lokale natuur!

Duurzaamheid begint in jouw eigen streek

Door bewust te kiezen voor duurzaam en lokaal voedsel, investeer je niet alleen in je eigen gezondheid, maar ook in die van je omgeving. Want een gezonde geest begint bij een gezond lichaam in een gezonde streek.

Daar waar jij ontspant, ontmoet, wandelt, fietst, eet en drinkt! 

Lokaal is het hele maal©!

Digitaal Dorpsplein®. Duurzaam dichtbij©.

De voordelen van elk Digitaal Dorpsplein® op een rij:

  • Handig digitaal overzicht van vertrouwde voeding uit de buurt
  • Online voedingsrijke producten uit de streek bestellen en betalen, ook gecombineerd
  • Centraal afhalen of eventuele lokale brengservice
  • Voor een gezonde geest in een gezond lichaam in een gezonde streek
  • Elke euro zorgt voor lokaal en regionaal herstel: ecologisch, sociaal, economisch

Doe duurzaam digitaal!

De volgende regio’s profiteren inmiddels van hun Digitaal Dorpsplein® en werken stap-voor-stap steeds nauwer met elkaar samen aan een duurzame lokale economie en sociale samenleving:

Provincie Overijssel:

www.dorpsplein-zwartsluis.nl

Zie ook Praktijkvoorbeeld voor de meervoudige waardecreatie: ecologisch, sociaal en economisch.

www.dorpsplein-genemuiden.nl

Provincie Utrecht:

www.dorpsplein-wijk-bij-duurstede.nl

Provincie Groningen

www.dorpsplein-westerkwartier.nl

Meer over Digitaal Dorpsplein®

Digitaal Dorpsplein® is een initiatief en oplossing van Shopforce® en stichting Digitale Dorpspleinen® om de duurzaamheid, circulariteit en inclusiviteit in lokale en regionale samenlevingen te bevorderen voor een volhoudbare toekomst van het plaatselijke midden- en kleinbedrijf, verantwoorde boeren en aanverwante maatschappelijke organisaties. 

Neem contact op

Wil je als burger(collectief) meehelpen een Digitaal Dorpsplein® in jouw gebied te implementeren en organiseren? Neem dan contact met ons op.

>> Rol overheid